Το dYdX θα αναπτύξει το δικό του blockchain στο Cosmos

Το ανταλλακτήριο παραγώγων dYdX, σχεδιάζει να "μετακομίσει" από το Ethereum και να αναπτύξει τη δική του αλυσίδα Blockchain που βασίζεται στο Cosmos για την εξέλιξη του στο V4.

dYdX Chain V4

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η δυναμική ιδέα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου blockchain δεν γίνεται συχνά από καθιερωμένα projects στον κόσμο των DeFi.

Αυτό ακριβώς είναι στα σκαριά καθώς το αποκεντρωμένο χρηματιστήριο που εστιάζει στα παράγωγα το dYdX, κυκλοφόρησε σχέδια για την ανάπτυξη του δικού του blockchain.

Η αλυσίδα του dYdX θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο συναίνεσης Cosmos SDK και Tendermint Proof-of-Stake. Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος Cosmos , ενός διασυνδεδεμένου συστήματος blockchains για συγκεκριμένες εφαρμογές. Η νέα αλυσίδα θα κυκλοφορήσει για να υποστηρίξει την τέταρτη ανανέωση του οικοσυστήματος dYdX, το V4.

DYDX – Layer 1 Token

Η ανάρτηση της ανακοίνωσης ανέφερε το τόκεν DYDX του πρωτοκόλλου ως «το πιο φυσικό κατάλληλο για χρήση ως το διακριτικό L1 του dYdX V4». Αυτό σημαίνει ότι οι επικυρωτές, οι validators δηλαδή θα πρέπει να προβούν σε staking του τόκεν, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να ασφαλίσουν το δίκτυο με έναν μηχανισμό συναίνεσης proof-of-stake. Επιπλέον, τα τέλη συναλλαγών στη νέα αλυσίδα θα καταβάλλονται σε κρυπτονομίσματα DYDX.

Το κρυπτονόμισμα DYDX εκτινάχθηκε 9,1% στα $1,44 τις τελευταίες 24 ώρες, δίνοντας στο πρωτόκολλο κεφαλαιοποίηση 153 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επενδυτής και συγγραφέας Danger δήλωσε για την παραπάνω κίνηση ότι,
«Είναι μια καλή κίνηση τεχνολογίας, αλλά δεν είναι μια εξαιρετική κίνηση χρήσης, επειδή πολλοί περισσότεροι χρήστες και περιουσιακά στοιχεία ζουν [στο] οικοσύστημα του Ethereum από το Cosmos».

Οι προηγούμενες εκδόσεις του πρωτοκόλλου ήταν είτε στο mainnet του Ethereum είτε πιο πρόσφατα στην λύση σε Layer 2 που βασίζεται στο Starkware. Το dYdX είναι η μεγαλύτερη αποκεντρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών παραγώγων με πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε Total Value Locked (TVL), σύμφωνα με το Defi Llama, το μεγαλύτερο aggregator για τα DeFi.

Η ανακοίνωση του πρωτοκόλλου έρχεται ως μια ξεχωριστή απομάκρυνση από το οικοσύστημα του Ethereum, δεδομένου ότι το Starkware είναι παρομοίως χτισμένο πάνω από το Ethereum. 

Τώρα, το dYdX ακολουθεί μια πιο ανεξάρτητη διαδρομή με το δικό του blockchain.

dYdX και StarkWare

Η dYdX ανέφερε τις ανησυχίες σχετικά με την απόδοση και τη συγκέντρωση σχετικά με το Ethereum L2 ως έναν από τους λόγους για την κίνηση. Αυτό αναμφίβολα αποτελεί πλήγμα για το StarkWare, καθώς το dYdX είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί την υποδομή του. 

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, το dYdX δήλωσε την πλήρη αποκέντρωση του για το τέλος του 2022. Στην ανάρτηση που έγινε τόνισε, ότι η χρήση του Cosmos SDK για την ανάπτυξη του δικού του blockchain είναι αυτό που θα επιτρέψει στο έργο να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο. 

Με όγκο συναλλαγών 610 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο 24ωρο από τις 22 Ιουνίου, το dYdX είναι το νούμερο δύο αποκεντρωμένο χρηματιστήριο ( DEX ) σύμφωνα πάντα με το CoinMarketCap . Το Uniswap είναι το νούμερο ένα έχοντας αξία λίγο πάνω από το $1 δις την ημέρα. 

Ανταγωνισμός με Κεντρικά Χρηματιστήρια

Αντίθετα, το κορυφαίο κεντρικό χρηματιστήριο (CEX), η Binance, επεξεργάστηκε 11 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Η FTX, στη δεύτερη θέση, επεξεργάστηκε $2,2 δις.

Το dYdX στόχευε πάντα τα κεντρικά ανταλλακτήρια ως τον κύριο ανταγωνισμό τους και στην κίνησή τους να αναπτύξουν τη δική τους αλυσίδα, η ομάδα πίσω από το έργο φαίνεται να γνωρίζει ότι διακινδυνεύει.

«Η ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου βιβλίου παραγγελιών εκτός αλυσίδας και μηχανής αντιστοίχισης όπως και η μετάβαση από το Ethereum σε μια αλυσίδα ειδικά για το dYdX ως το κύριο πρωτόκολλο DeFi , δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα στον κόσμο των κρύπτο», αναφέρει η ανάρτηση γι το dYdX V4 στην επίσημη σελίδα του έργου. 

«Όμως πιστεύουμε ότι αυτό δίνει στο dYdX την καλύτερη ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα μπορούσε να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη ανταγωνιστική εμπειρία συγκριτικά με τα κεντρικά ανταλλακτήρια».

Διάφορα άλλα DeFi project προσπάθησαν να δημιουργήσουν τη δική τους αλυσίδα. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα δανεισμού Compound ανακοίνωσε τα σχέδιά της να το κάνει τον Δεκέμβριο του 2020 . Σύμφωνα με τον Shane Vitarana , συνιδρυτή του Stargaze, ενός blockchain για NFT στο οικοσύστημα Cosmos, τα σχέδια της Compound ναυάφησαν επειδή επέλεξαν το Polkadot Substrate, μια διαφορετική τεχνολογία που στοχεύει στη σύνδεση πολλών ανεξάρτητων blockchain μαζι. 

Όλα τα χαρτιά βρίσκονται στο τραπέζι για να αναπτύξει το dYdX τη δική της αλυσίδα. 

Ωστόσο, μένει να δούμε τι θα κάνει η κίνηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου καθώς και για το τόκεν DYDX.