Metaverse, Τι Είναι?

Το Metaverse είναι μια λειτουργική πραγματικότητα με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ψηφιοποιούν τη ζωή τους για να περνούν τον χρόνο τους συνδεδεμένοι σε διαδικτυακούς κόσμους όπου μπορούν να παρέα με φίλους, να παίξουν, να εργαστούν ή ακόμα να αγοράσουν οικόπεδα.

metaverse τι ειναι

Το Metaverse απέκτησε τεράστια δημοτικότητα κατά την περίοδο της πανδημίας λόγω του Covid-19 και του πρώτου lock down.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο και η καθιέρωση της εργασίας από το σπίτι, έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά στην χρήση του ίντερνετ τόσο για αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα όσο και για ψυχαγωγία.

Ο όρος metaverse περιλαμβάνει πολλαπλές εικονικές πραγματικότητες, από gadget στο χώρο εργασίας μέχρι παιχνίδια και πλατφόρμες εικονικών κόσμων και κοινοτήτων.

Ερμηνεία του Metaverse

Το Metaverse, ένας όρος που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένας συνδυασμός των ονομάτων «meta» το οποίο προέρχεται από την Ελληνική λέξη «μετά…», και την Αγγλική λέξη «universe» .

Τι είναι το Metaverse;

Μεταφράζοντας και αναλύοντας το metaverse στα Ελληνικά, η ακριβής έννοια υποδηλώνει έναν κόσμο ή μία ίδεα που απαιτεί ως βάση τον «πραγματικό» κόσμο ώστε να προχωρήσει “μετά και παραπέρα” από αυτόν και να αναγνωρίσει έναν άλλο, καινούριο κόσμο, το μετασύμπαν.

Το μετασύμπαν είναι μια λειτουργική πραγματικότητα, μια ψηφιακή ζωή παράλληλη με την πραγματική ζωή με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ψηφιοποιούν τη ζωή τους για να περνούν τον χρόνο τους συνδεδεμένοι σε αυτούς τους διαδικτυακούς κόσμους όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν ατελείωτες δραστηριότητες – από παρέα με φίλους, παιχνίδια, ακόμη και εργασία.

Το Metaverse αναφέρεται σε όλους τους εικονικούς κόσμους όπου ανταλλάσσονται οικόπεδα, κτίρια, είδωλα, ακόμη και ονόματα τα οποία συχνά μοιράζονται και συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. Σε αυτούς τους εικονικούς κόσμους, οι άνθρωποι μπορούν να περνούν χρόνο με φίλους, να επισκέπτονται κτίρια σε όλο το σύμπαν, να κάνουν εμπόριο όπως ακόμη και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις.

Με απλά λόγια, το Metaverse είναι ένας συνδυασμός εικονικής πραγματικότητας, με πολλούς παίχτες ως συμμετέχοντες (RPG Role Playing Game) το οποίο εξελίσσεται μόνο εντός διαδικτύου.

Ποια είναι τα πιο γνωστά metaverse στο blockchain?

 Το παιχνίδι Second Life των αρχών της δεκαετίας του 2000 γίνεται αποδεκτό ως η αρχή του Metaverse.
Decentraland, έναν εικονικό κόσμο όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν συναυλίες, να επισκέπτονται γκαλερί τέχνης και να παίζουν παιχνίδια

Το Metaverse είναι ένας εικονικός κόσμος που αναπτύχθηκε στο blockchain. Το Second Life ήταν ένας εικονικός κόσμος που επέτρεπε στους παίκτες να αλληλεπιδρούν με πραγματικά χρήματα και να δημιουργούν ψηφιακά avatar για συναλλαγές.

Αν και υπάρχει ακόμα δεν είναι ένα project που μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες στιγμές του.

Τι είναι η Decentraland?

Η Decentraland, ένας εικονικός κόσμος όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν συναυλίες, να επισκέπτονται γκαλερί τέχνης και να παίζουν παιχνίδια. Τα (οικονικά) οικόπεδα εκεί έχουν πουληθεί για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Είναι λοιπόν το metaverse μόνο ένα παιχνίδι; 

Ο χώρος έχει επεκταθεί και σε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα, η περιοδεία του Travis Scott στο παιχνίδι Fortnite η οποία έφερε ρεκόρ παικτών. Η Epic Games ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12,3 εκατομμύρια ταυτόχρονοι παίκτες συμμετείχαν στη συναυλία του Scott εντός του παιχνιδιού.

Ή μήπως είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι; 

Το βιντεοπαιχνίδι Fortnite, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές και έχει εκατομμύρια παίκτες, έχει βρεθεί στο ραντάρ πολλών διασήμων τα τελευταία χρόνια. Η Epic Games, ο ιδιοκτήτης του Fortnite, δήλωσε τον Απρίλιο του 2021 ότι το ταμείο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκεντρώθηκε πρόσφατα για το παιχνίδι θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει το “metaverse όραμά” του.

Η τσάντα Gucci Dionysus πωλήθηκε για 4.115 δολάρια ΗΠΑ. Οι αγοραστές χρησιμοποίησαν εικονικά χρήματα Roblox, τα οποία δεν υπολογίζονται ως κρυπτονόμισμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός της εφαρμογής.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Roblox , μια πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών, όπου τον Μάιο του 2021 πωλήθηκε ψηφιακή έκδοση τσάντας Gucci Dionysus για το εκπληκτικό ποσό των $4,115.

Ο λόγος που αυτή η πώληση ήταν έκπληξη, ήταν ότι η ψηφιακή έκδοση της συγκεκριμένης τσάντας πουλήθηκε περισσότερο από το κόστος της στον πραγματικό κόσμο. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός του Roblox.

Πως να μπείτε στο Metaverse;

Η επίσκεψη σε ένα metaverse είναι εύκολη. 

  1. Αρχικά,

    θα πρέπει να επιλέξτε ανάμεσα από τα πολλά διαθέσιμα project στα οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

  2. Στη συνέχεια,

    εφόσον πρόκειται για εικονικό κόσμο στημένο στο blockchain θα χρειαστείτε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων (όπως το Metamask) μαζί με συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα ώστε να χρησιμοποιήσετε το παιχνίδι.
    πορτοφoλι metamask
    Όλα βέβαια ανάλογα με το metaverse που θα αποφασίσετε να αποκτήσετε πρόσβαση.

  3. Τέλος,

    δημιουργήστε τον λογαριασμό σας, δηλώστε το όνομα του avatar σας και μπείτε στον απέραντο κόσμο των έξυπνων συμβολαίων του blockchain. 
    Σε γενικές γραμμές, η είσοδος σε ένα metaverse είναι απλή και απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια εφόσον υπάρχει ήδη σχετική γνώση.

Το metaverse είναι κάτι το καινούργιο, για πολλούς σίγουρα συναρπαστικό και με πολλές ευκαιρίες. Μπορείτε να γνωρίσετε νέα άτομα, να δημιουργήσετε τα δικά σας περιουσιακά στοιχεία, όπως πχ NTF και να δημιουργήσετε έσοδα από τις δημιουργίες σας όπως ποτέ πριν. 

Καλώς ήρθατε στο μέλλον. 

Καλώς ήρθατε στο metaverse.