Εκπαιδευτικός Οδηγός Αρχαρίων για Συναλλαγές στο dYdX – Μέρος 1ο

dydx greece

Σύνδεση του Metamask στην Πλατφόρμα dYdX

Ένας οδηγός βήμα προς βήμα, για την πραγματοποίηση συναλλαγών στην πλατφόρμα layer 2 του dYdX.

Το πρώτο μέρος του άρθρου αφορά την σύνδεση του Metamask και η συνέχεια, την τοποθέτηση εντολών και άνοιγμα θέσης στα futures της πλατφόρμας.

Το “Perpetual trading” στο dYdX αφορά τη διαπραγμάτευση συμβολαίων που δεν δεσμεύονται από κάποιο χρονικό όριο. Με άλλα λόγια ο επενδυτής επιλέγει την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου ή την πραγματοποίηση της συμφωνίας στην οποία αναφέρεται το συμβόλαιο.

Βασικά Χαρακτηριστικά του dYdX

° Το dYdX είναι ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο πού βασίζεται στο δίκτυο του Ethereum και υποστηρίζεται από την ασφάλεια και τις λύσεις που προσφέρει το Layer 2 του StarkWare.

° Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δεν απαιτούνται οι διαδικασίες ταυτοποίησης των χρηστών, γνωστές ως KYC (Know Your Customer).

° Το dYdX επιτρέπει μία διαρκή και χωρίς χρονικό όριο συναλλαγή, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων.

° Ο οδηγός αυτός περιγράφει λεπτομερώς πώς να ανοίξετε μια θέση αγοράς σε ένα κρυπτονόμισμα, να θέσετε χρηματικό όριο για τις συναλλαγές που πρόκειται να γίνουν, καθώς και να τοποθετήσετε ποσοτικό όριο (stop-limit) στις πιθανές απώλειες.

Θα μάθετε με απλά λόγια πώς να χρησιμοποιήσετε το dYdX, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αποκεντρωμένες πλατφόρμες στον χώρο των DeFi, για διαπραγματεύσεις συμβολαίων διάρκειας (perpetual trading) στο blockchain του Ethereum.

Συνδέστε το Πορτοφόλι του MetaMask και δημιουργήστε ένα Stark Key

Το πρώτο βήμα είναι φυσικά η μεταφορά χρημάτων και συγκεκριμένα USDC, από το δίκτυο blockchain του Ethereum στο layer 2 της πλατφόρμας του dYdX.

Απαιτούμενος χρόνος 5 λεπτά

Σε αυτόν τον οδηγό παραθέτουμε τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα με το πορτοφόλι του MetaMask.

 1. Μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο της dYdX και κάντε κλικ στην επιλογή «Trade»

 2. Κατόπιν κλικ στο «Connect wallet» Σύνδεση Πορτοφολιού, στην επάνω αριστερή πλευρά της σελίδας

 3. Για να προχωρήσουμε, κλικ στο «Get started»

 4. θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που ζητά να συνδέσετε ένα πορτοφόλι

  Εμφανίζονται πολλαπλές επιλογές πορτοφολιών, πάντα όσον αφορά του δίκτυο του Ethereum.
  Οι επιλογές που παρουσιάζονται (την ημέρα συγγραφής του εν λόγω οδηγού) είναι οι εξής:


  – MetaMask
  – imToken
  – Coinbase Wallet
  – Trust Wallet
  – Rainbow
  – Huobi Wallet
  – Coin98
  – TokenPocket
  – Wallet Connect

 5. Για την πρώτη μόνο φορά θα ζητηθεί να «υπογράψετε» δύο φορές, να πατήσετε δηλαδή το κουμπί «SIGN» στο Metamask

 6. Αφού συνδέσετε το πορτοφόλι σας, ένα αναδυόμενο παράθυρο θα σας προσκαλέσει να δημιουργήσετε ένα Stark Key

Τι είναι το Stark Key

Το Stark Key βοηθά στην αναγνώριση και επιβεβαίωση του λογαριασμού ενός χρήστη όπως επίσης δημιουργεί μια ασφαλή διασύνδεση μεταξύ του Metamask και του dYdX.

Δεν υπάρχει αντίγραφο ασφαλείας του Stark Key. Αποθηκεύεται αυτόματα στο πρόγραμμα περιήγησης είτε είναι ο Chrome ή ο Mozilla. Κάντε κλικ στο «Δημιουργία Stark Key» (Generate Stark Key) για να δημιουργήσετε ένα αίτημα υπογραφής.

 Υπογράψτε τη συναλλαγή (Δεν υπάρχουν χρεώσεις για αυτή την συναλλαγή).

Δημιουργία Λογαριασμού (Προαιρετική)

Μετά την επιτυχή δημιουργία ενός Stark Key, το dYdX θα σας ζητήσει να διαβάσετε τους νομικούς όρους. Προχωρήστε στο επόμενο βήμα κάνοντας κλικ στο «I agree» (Συμφωνώ).

 Επισημαίνουμε ότι το dYdX περιορίζει την πρόσβαση σε χρήστες των Η.Π.Α. κάτι το οποίο δεν αφορά τους χρήστες που συνδέονται από Ελλάδα.

Αφού συμφωνήσετε με τους όρους, το dYdX σάς ζητά να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό με προαιρετικό όνομα χρήστη και διεύθυνση email. Για να εγγραφείτε χωρίς να προσθέσετε όνομα χρήστη ή διεύθυνση email, παραλείψτε και κάντε κλικ στο «Δημιουργία λογαριασμού»( Create account).

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο στο πορτοφόλι σας και θα σας ζήτα να δημιουργήσετε την υπογραφή του πορτοφολιού.  Η υπογραφή αυτή σας δίνει την πρόσβαση για να μπείτε στο dYdX.

Κατάθεση USDC

Για να ξεκινήσετε τις συναλλαγές στο dYdX, πρέπει να μεταφέρετε κεφάλαια από το blockchain του Ethereum. Προς το παρόν, η πλατφόρμα δέχεται (για ασφαλέστερες συναλλαγές), μόνο το stablecoin USD Coin (USDC).

Όταν προσθέτετε USDC στο dYdX για πρώτη φορά, πρέπει να δώσετε την άδεια στο dYdX να χρησιμοποιεί USDC από το πορτοφόλι σας (enable USDC on dYdX). Αυτό επιτρέπει στην πλατφόρμα να ξοδεύει USDC από το πορτοφόλι σας για τις συναλλαγές που επιθυμείτε.  Η έγκριση αυτής της συναλλαγής απαιτεί κάποιο κόστος, τα γνωστά έξοδα του Ethereum mainnet.

Η πλατφόρμα του dYdX σας κάνει Δώρο τα έξοδα

Αφού ενεργοποιήσετε το USDC, καταθέστε το ποσό USDC με το οποίο θέλετε να κάνετε τις συναλλαγές σας. Παρομοίως και για αυτή συναλλαγή απαιτούνται έξοδα αλλά αν μεταφέρετε τουλάχιστον 500 USDC ως νέος χρήστης ή τουλάχιστον 1000 USDC ως υπάρχον χρήστης τα έξοδα θα σας επιστραφούν άμεσα. 

Στη συνέχεια, θα εμφανιστούν στον λογαριασμό σας τα USDC και από αυτό το σημείο και μετά μπορείτε να ξεκινήσετε τις συναλλαγές.

Ακολουθώντας τα βήματα που αναφέρονται στο επόμενο άρθρο-οδηγό θα γνωρίσετε και το Perpetual Trading

Exit mobile version