Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά
Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια ή ανταλλακτήρια, επονομαζόμενα και ως DEX – Decentralized Exchanges αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εφαρμογής των έξυπνων συμβολαίων και της τεχνολογίας του blockchain. Ενώ το Bitcoin έκανε δημοφιλές το blockchain, το Ethereum έκανε δημοφιλή τα έξυπνα συμβόλαια συνδέοντάς τα με τον τελικό χρήστη και παρέχοντας μας τα δημοφιλή dApps.
Τι είναι τα dApps
Οι εφαρμογές dApps είναι ικανές να αναπαράγουν ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο των κρυπτονομισμάτων και όσον αφορά τα DEX, ξεκινούν από τον δανεισμό έως και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων. Αυτές οι εφαρμογές καθιστούν δυνατή την ανταλλαγή ενός κρυπτονομίσματος με ένα άλλο χωρίς την μεσολάβηση ενός κεντρικού οργανισμού τύπου Binance, που στην αντίθετη περίπτωση παρέχει την ρευστότητα.
Για να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργούν τα DEX, πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων στον κόσμο των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών.
Τι είναι το Market Making
Τα χρηματιστήρια και τα παραδοσιακά ανταλλακτήρια συναλλάγματος εθνικών ισοτιμιών, όπως ευρώ σε δολάρια, βασίζονται σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να διατηρήσουν την ροή των περιουσιακών στοιχείων. Η αγορά συναλλάγματος είναι η μεγαλύτερη οικονομική αρένα στον κόσμο και αξίζει σήμερα τα περί 2,4 τετρασεκατομμύρια δολάρια, κατέχοντας ημερήσιο όγκο 6,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κλίμακα του δεν αποτελεί έκπληξη. Τα εθνικά νομίσματα είναι άφθονα και ανταλλάξιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που εμπλέκονται είναι σαφώς εκφρασμένα σε μονάδες και μπορούν να μετατραπούν σε άλλες μονάδες ίσες με την αξία τους όπως δηλαδή, τα ευρώ σε δολάρια. Σε αντίθετη πορεία βρίσκονται τα ακίνητα τα οποία, έχουν πολύ χαμηλή δυνατότητα αντικατάστασης επειδή το καθένα είναι μοναδικό (όπως ακριβώς είναι και τα NFT).
Η υψηλή δυνατότητα αντικατάστασης μεταφράζεται αυτομάτως σε υψηλή ρευστότητα. Αυτή δίνει την δυνατότητα ενός περιουσιακού στοιχείου να ανταλλάσσεται γρήγορα, χωρίς να αλλάζει (γρήγορα) η αξία του. Ομοίως, στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, η ρευστότητα είναι η ευκολία με την οποία το τόκεν Α μπορεί και ανταλλάσσεται με το τόκεν Β.
Οι “market makers”, γνωστοί και ως διαπραγματευτές της αγοράς, ασφαλίζουν την ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας. Στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά οι market makers είναι οι κεντρικές τράπεζες, οι εμπορικές τράπεζες όπως η JPMorgan Chase ή η Credit Suisse ή ακόμη και καταστήματα συναλλαγών όπως η Citadel Securities.
Πώς ακριβώς λειτουργούν οι market makers?
Όταν ένας αγοραστής εισέρχεται στην αγορά, η παραγγελία του πρέπει να αντιστοιχιστεί με έναν πωλητή. Οι αγοραστές υποβάλλουν μια προσφορά, δηλαδή την υψηλότερη τιμή που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ένα περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι πωλητές καθορίζουν μια “ερώτηση”, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή που είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν.
Οι διαπραγματευτές (market makers) ταιριάζουν αυτά τα δύο μέρη, καλύπτοντας το διαφορά (spread) μεταξύ των αιτημάτων και των προσφορών των αγοραστών και πωλητών. Αυτά τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν ρευστότητα στην αγορά με αντάλλαγμα ένα μικρό ποσοστό (cut-out) από κάθε συναλλαγή. Χωρίς τους market makers, ακόμη και η εξαιρετικά ανταλλάξιμη αγορά χρημάτων θα λειτουργούσε λιγότερο ομαλά.
Αυτό γίνεται εμφανές όταν εξετάζουμε την εσωτερική λειτουργία των αποκεντρωμένων ανταλλαγών.
Γιατί χρειαζόμαστε αποκεντρωμένες ανταλλαγές;
Τα κεντρικά ανταλλακτήρια (CEX) λειτουργούν τόσο στον κόσμο της παραδοσιακής οικονομίας όσο και στα κρυπτονομίσματα. Δεδομένου του ποσού της βαθιάς ρευστότητας που διαρρέει μέσω των κεντρικών χρηματιστηρίων, τι θα πρόσφεραν τα DEX σε σύγκριση;
Αρχικά, ας δούμε τα βασικά οφέλη και μειονεκτήματα του CEX. Και οι market makers παίζουν ρόλο σε καθένα.
Τα CEX παρέχουν τον πιο πρόσφορο τρόπο ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, επειδή αυτά τα ιδρύματα έχουν συχνά συνδέσμους με κύρια συστήματα πληρωμών (τραπεζικούς λογαριασμούς, Visa, Mastercard, κ.λπ.) και υψηλά επίπεδα ρευστότητας.
Επιπλέον, τα CEX παρέχουν επίσης μια βολική μετατροπή fiat-to-crypto. Ένας λογαριασμός CEX είναι ένα φιλοξενούμενο πορτοφόλι κρυπτογράφησης, το οποίο ονομάζεται επίσης πορτοφόλι θεματοφυλακής.
Το CEX κρατά τα ιδιωτικά κλειδιά των χρηστών για πρόσβαση σε κεφάλαια blockchain. Όταν οι χάκερ έκλεψαν 94.636 BTC από την Bitfinex το 2016, οι χρήστες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα επειδή ανέθεσαν την φύλαξη των ιδιωτικών κλειδιών τους στο CEX.
Εάν είχαν τραβήξει το BTC στα δικά τους πορτοφόλια κρυπτογράφησης που δεν έχουν φύλαξη, τότε θα ήταν ατομική τους ευθύνη να προστατεύσουν τα κεφάλαια. Από την άλλη πλευρά, το πορτοφόλι τους χωρίς φύλαξη δεν θα αντιπροσώπευε εξαρχής έναν τόσο μεγάλο κεντρικό στόχο. Είναι εύκολο να δει κανείς την πράξη εξισορρόπησης μεταξύ ευκολίας και ασφάλειας.
Επιπλέον, τα CEX είναι εξαιρετικά ελκυστικοί στόχοι για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αλλά οι ίδιοι οι CEX μπορούν να αναγκαστούν να μπλοκάρουν τα χρήματα των χρηστών. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του καναδικού «Trucker Freedom Convoy» όταν οι αρχές διέταξαν τα CEX να μπλοκάρουν 34 φιλοξενούμενα πορτοφόλια/λογαριασμούς . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια έχουν ένα πλεονέκτημα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα θα παρείχε επαρκή ρευστότητα χωρίς τους διαπραγματευτές;
Πώς λειτουργούν τα Decentralized Exchanges (DEX);
Όπως όλες οι αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps), έτσι και τα DEX φιλοξενούνται σε μια έξυπνη αλυσίδα μπλοκ συμβολαίων. Τεχνικά, όλα τα blockchain είναι πλατφόρμες έξυπνων συμβολαίων, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, αλλά δεν είναι όλα κατάλληλα για ανάπτυξη και ανάπτυξη dApp. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Ethereum, Solana, Avalanche, Fantom ονομάζονται «πλατφόρμες έξυπνων συμβολαίων».
Συνήθως, λειτουργούν με μια παραλλαγή ενός μηχανισμού συναίνεσης Proof-of-Stake (PoS), με εξαίρεση το Ethereum, το οποίο σχεδιάζει να μεταβεί από το Proof-of-Work (PoW) στο PoS το 2022.
Το κύριο πλεονέκτημα των DEX είναι ότι οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν απευθείας με άλλους εμπόρους χωρίς τη μεσολάβηση διαπραγματευτών.
Αυτό μεταφράζεται επίσης σε απευθείας σύνδεση DEX με πορτοφόλια που δεν έχουν φύλαξη, όπως Trezor, MetaMask, Trust Wallet, Ledger και άλλα. Τα DEX χρησιμοποιούν δύο κύριες μεθόδους για να το επιτύχουν αυτό:
Βιβλία παραγγελιών DEX
Προηγουμένως, εξηγήσαμε ότι οι ειδικοί διαπραγματευτές παρέχουν ρευστότητα καλύπτοντας τα spread προσφοράς και ζήτησης των εμπόρων. Αυτό το κάνουν με τη βοήθεια βιβλίων παραγγελιών.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται απλώς για ηλεκτρονικές λίστες εντολών πώλησης και αγοράς. Συνήθως, επειδή συγκεντρώνουν τόσο τεράστιες ποσότητες παραγγελιών, τα βιβλία παραγγελιών χρησιμοποιούνται για να παρέχουν το συναίσθημα της αγοράς μέσω του διαγράμματος βάθους της αγοράς.
Οι έμποροι μπορούν να εκδίδουν εντολές αγοράς ή περιορισμού. Για παράδειγμα, όταν υποβάλλει μια παραγγελία ορίου, ένας έμπορος ορίζει την αναμενόμενη τιμή. Με τη σειρά του, αυτό περιορίζει τον αριθμό των κουπονιών που είναι διαθέσιμα για αγορά ή πώληση. Εάν υπάρχει χαμηλή ρευστότητα, η οριακή εντολή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου γίνει η κατάλληλη αντιστοίχιση λογιστικής παραγγελίας.
Από την άλλη πλευρά, μια παραγγελία αγοράς συνεπάγεται την καλύτερη διαθέσιμη τιμή εντός του καθορισμένου εύρους. Σχεδόν όλα τα CEX βασίζονται σε παραγγελίες βιβλίων για να διευκολύνουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον, τέτοια χρηματιστήρια έχουν προβλήματα στη διατήρηση της ρευστότητας. Χωρίς έναν κεντρικό διαπραγματευτή αγοράς για την κάλυψη των περιθωρίων προσφοράς-ζήτησης, ένα τέτοιο DEX θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές προκειμένου να παρέχει τον βέλτιστο αριθμό πωλητών έναντι αγοραστών.
Επιπλέον, τα βιβλία παραγγελιών on-chain έχουν ένα εκ πρώτης όψεως πρόβλημα επειδή τα δεδομένα on-chain είναι διαφανή. Όλες οι εντολές αγοράς και ορίου εμφανίζονται δημόσια, επομένως, αποκαλύπτονται στους ανθρακωρύχους. Με τη σειρά τους, μπορούν να υποβάλλουν εντολές αγοράς/πώλησης έναντι άλλων εμπόρων, επωφελούμενοι από τις πληροφορίες που παρέχουν στην αλυσίδα.
Αντίθετα, τα βιβλία παραγγελιών εκτός αλυσίδας χρησιμοποιούν μόνο blockchain για τον διακανονισμό συναλλαγών. Τέλος, επειδή τα βιβλία παραγγελιών παρέχουν σε βάθος πληροφορίες για την αγορά, είναι δυνατό να προβλεφθεί η κατεύθυνση των τιμών των κουπονιών. Οι κρυπτοφάλαινες μπορούν να το κάνουν κατάχρηση για να στήσουν ψεύτικους τοίχους αγοράς/πώλησης για συστήματα αντλίας και απόρριψης και συναλλαγών πλύσης.
Αποκεντρωμένες πλατφόρμες (DEX)
Επειδή τα DEX επιτρέπουν την ανωνυμία μέσω πορτοφολιών που δεν υπόκεινται σε κράτηση, είναι δύσκολο να ληφθούν μέτρα πρόληψης. Φυσικά, μια τέτοια ανωνυμία είναι επίσης ένα από τα βασικά οφέλη DEX. Μερικά από τα πιο δημοφιλή βιβλία παραγγελιών DEX είναι τα ακόλουθα:
- dYdX
- Loopring Exchange
- DDEX
- ViteX
- Binance DEX
- Nash Exchange
- GMX
Αυτοματοποιημένοι Διαπραγματευτές (AMM) των Αποκεντρωμένων Ανταλλακτήριων DEX
Τα διακεντρικά χρηματιστήρια συνήθως συνδέονται με τα αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα δημιουργίας αγορών (AMM). Ένα τέτοιο πρωτόκολλο αντικαθιστά εξ ολοκλήρου τα βιβλία παραγγελιών και τα αντικαθιστά με ένα έξυπνο σύστημα συμβάσεων.
Στον αντίποδα του παραδοσιακού συστήματος αντιστοίχισης, ένα DEX που χρησιμοποιεί τεχνολογία AMM βασίζεται σε έξυπνα συμβόλαια που δημιουργούν δεξαμενές ρευστότητας. Οι παροχείς ρευστότητας (LP) κλειδώνουν κρυπτονομίσματα στις δεξαμενές αυτές, προκειμένου να επιτρέψουν τις ανταλλαγές μεταξύ των χρηστών. Ανταμοίβονται με επιτόκιο, το οποίο μετράται είτε ως ετήσια ποσοστιαία απόδοση (APY) είτε ως ετήσιο επιτόκιο (APR).
Αυτός ο κομψός μηχανισμός κινήτρων λύνει το πρόβλημα της έλλειψης κεντρικών διαμεσολαβητών στις αγορές, μετατρέποντας όλους τους παροχείς ρευστότητας σε αυτόνομους διαπραγματευτές. Εφόσον βασίζονται σε δεξαμενές ρευστότητας αντί για βιβλία παραγγελιών, τα AMM παρέχουν πιο σταθερή ρευστότητα.
Ωστόσο, τα AMM έχουν μια μεγάλη αδυναμία – το φαινόμενο της ολίσθησης (slippage) – που είναι η διαφορά τιμής ανάμεσα στην τιμή κατά την εισαγωγή της εντολής από τον εμπόρο και την τιμή κατά την εκτέλεσή της.
Επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι υψηλά ασταθή περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα σε χαμηλές αγοραίες αξίες κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, η συναλλακτική δραστηριότητα και ο όγκος μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές.
Σε μια δεξαμενή ρευστότητας, αυτή η αστάθεια μεταφράζεται σε ολίσθηση. Όσο περισσότερες παραγγελίες υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ολίσθηση. Για να αντισταθμιστεί αυτό, οι δεξαμενές ρευστότητας πρέπει να είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Uniswap, η δεξαμενή ρευστότητας πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερη από το συνολικό μέγεθος της παραγγελίας, ώστε η ολίσθηση να παραμείνει κάτω από το 1%.
Όπως τα βιβλία παραγγελιών υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας εάν δεν προσελκύουν αρκετούς πωλητές και αγοραστές, το ίδιο συμβαίνει και με τα AMM DEX. Για τους παροχείς ρευστότητας, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα στη μορφή της μόνιμης απώλειας (impermanent loss – IL).
Η μόνιμη απώλεια (IL) συμβαίνει όταν ένα κρυπτονόμισμα στο ζεύγος διαπραγμάτευσης είναι πιο ασταθές από το άλλο. Μετά την κατάθεση του κρυπτονομίσματος αυτού στη δεξαμενή ρευστότητας ως πάροχος ρευστότητας, η αλλαγή της τιμής αυτού του κρυπτονομίσματος σε σχέση με το άλλο αντιπροσωπεύει απώλεια. Η μόνιμη απώλεια είναι υπαρκτή μόνο εάν η τιμή του κρυπτονομίσματος επιστρέψει στο επίπεδο που είχε κατατεθεί. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτραπεί η εμφάνιση μόνιμης απώλειας. Ο ευκολότερος τρόπος θα ήταν να παρέχουν ρευστότητα σε ζεύγη stablecoins, προκειμένου να εξαλειφθεί πλήρως η μεταβλητότητα, όπως τα DAI/USDC ή USDT/USDC.
Τα ΤΟΠ 10 Αποκεντρωμένα Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων
- Uniswap – Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποκεντρωμένη ανταλλαγή στο δίκτυο Ethereum. Το Uniswap είναι συχνά η προορισμός για πρόσφατα εκδοθέντα ERC-20 tokens, για αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για επενδύσεις σε έργα μετά το ICO.
- Huobi (iToken) – Αυτή η ανταλλαγή πρώτης κατηγορίας προσφέρει μια εφαρμογή πορτοφολιού web 3.0 που διπλασιάζεται ως DEX. Με το όνομα iToken, η εφαρμογή υποστηρίζει πολλά πρότυπα blockchain, επιτρέποντας στους επενδυτές να αναπτύσσονται σε ανταλλαγές μεταξύ αλυσίδων.
- SushiSwap – Ιδρύθηκε το 2020, το SushiSwap είναι μια δημοφιλής αποκεντρωμένη ανταλλαγή που υποστηρίζει πάνω από 400 tokens. Οι χρήστες μπορούν να αποκομίσουν απόδοση από το κρυπτονόμισμά τους μέσω ρευστότητας πισίνων.
- OKX – Το OKX συγκεντρώνει ρευστότητα από δεκάδες πλατφόρμες DEX, εξασφαλίζοντας ότι οι αγοραστές και οι πωλητές λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή τιμή. Υποστηρίζονται επίσης πολλά εργαλεία DeFi με υψηλότερη απόδοση.
- Kucoin (Halo) – Παρόμοια με το Huobi, το Kucoin έχει επίσης ξεκινήσει τη δική του αποκεντρωμένη εφαρμογή – το Halo. Διαθέσιμο και ως επέκταση για το Chrome, το Halo υποστηρίζει αποκεντρωμένες ανταλλαγές, δάνεια, NFTs, διπλές επενδύσεις και πολλά άλλα.
- Curve – Αυτή η αποκεντρωμένη πλατφόρμα όχι μόνο υποστηρίζει ανταλλαγές σε πραγματικό χρόνο μεταξύ διαφορετικών αλυσίδων, αλλά και πισίνες ρευστότητας με ανταγωνιστικά APYs. Ορισμένες από τις αλυσίδες που υποστηρίζονται από την Curve είναι Ethereum, Polygon και Kava.
- dYdX – Το μοναδικό πλεονέκτημα του dYdX είναι ότι η αποκεντρωμένη ανταλλαγή του υποστηρίζει κρυπτονομισματικά παράγωγα. Η πλατφόρμα προσφέρει μόχλευση έως 20x και συχνά προσελκύει καθημερινά όγκο συναλλαγών άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Αγορά Aggregator DEX
Ο νεότερος τύπος αποκεντρωμένης ανταλλαγής παρουσιάζεται σε μορφή αθροιστών. Αυτές οι πλατφόρμες συνδυάζουν πολλαπλά πρωτόκολλα που σχετίζονται με ζητήματα ρευστότητας. Το πιο σημαντικό, συγκεντρώνουν ρευστότητα από τα DEX για να μειώσουν τον κίνδυνο ολίσθησης και να προσφέρουν τις χαμηλότερες προμήθειες ανταλλαγής.
Με αυτόν τον τρόπο, οι αθροιστές εξυπηρετούν τη λειτουργία ιστοτόπων που παρέχουν τις καλύτερες τιμές για ηλεκτρονικές αγορές. Η ευελιξία τους επιτρέπει να αξιοποιούν ακόμη και τη ρευστότητα από κεντρικές ανταλλαγές, ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μη-θεματοφυλακής πορτοφόλια.
Δύο από τους πιο δημοφιλείς αγοραστές DEX είναι η 1inch και η DeversiFi.
Αξίζουν τα τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια DEX;
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας αποτελεί μια πρόκληση. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο, η δημοτικότητα της πλατφόρμας παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την ρευστότητα, είτε χρησιμοποιεί βιβλία παραγγελιών είτε Automated Market Maker (AMM). Ωστόσο, η τελευταία επιλογή προσφέρει τη δυνατότητα απόδοσης μέσω των επιτοκίων.
Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να δούμε την εμφάνιση υβριδικών DEX, που συνδυάζουν τόσο τη λειτουργία AMM όσο και των βιβλίων παραγγελιών. Παρόλα αυτά, αυτές οι προσεγγίσεις δεν έχουν ακόμη κερδίσει την ίδια έλξη με άλλες πλατφόρμες, όπως το Onomy Protocol, που πρόσφατα επεκτάθηκε στο επεκτατικό Polygon για το Ethereum. Το ίδιο το Onomy φιλοξενείται στο επίπεδο 1 της αλυσίδας Cosmos, στο ίδιο blockchain πλαίσιο που κατασκευάστηκε η Terra.
Η πρόκληση των DEX
Ο προκλητικός ρόλος των DEX στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων είναι πλέον προφανής. Επίσης, τα DEX-αθροιστές, όπως το DeversiFi, κατορθώνουν να επιτύχουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην εκλεπτυσμένη εμπειρία χρήστη και τα εργαλεία προσαρμογής. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η ρύθμιση της μέγιστης επιτρεπόμενης ολίσθησης.
Με τις ανωτέρω εξελίξεις και τον κίνδυνο καταπάτησης από εχθρικές κυβερνήσεις, τα DEX αναμένεται να διατηρήσουν ακέραια τη θέση τους στο κρυπτονομισματικό οικοσύστημα.
Leave a Review